De ce sa apelez la un consultant imobiliar?

Datorita multitudinii de informatii disponibile online, clientii se intreaba cateodata "De ce sa apelez la un consultant imobiliar?" Se intreaba daca nu ar putea cumpara sau vinde o casa cu ajutorul publicarii pe internet, prin marketing obisnuit sau canale de publicitate fara reprezentare, fara un consultant imobiliar. Unii se descurca, dar cei mai multi esueaza. Daca ti-ai pus aceeasi intreabare, iti prezentam 11 motive pentru care iti recomandam sa apelezi la ajutorul unui consultant imobiliar.

1. Studii de specialitate & Experienta

Nu trebuie sa stii totul despre cumpararea si vanzarea de imobiliare daca angajezi un consultant imobiliar profesionist. Henry Ford spunea ca daca angajezi oameni mai destepti ca tine, dovedesti ca esti mai destept ca ei. De ce sa nu apelezi la o persoana cu mai multe studii si experienta in acest domeniu decat tine, o persoana care face acest lucru zi de zi? Toti incercam sa castigam cat mai mult si sa avem cat mai mult timp liber. Angajarea unui profesionist ne economiseste timp si timpul inseamna bani.

2. Cumparatori si case selectate

Majoritatea cumparatorilor si a chiriasilor de top (companii multinationale, spre exemplu) apeleaza intotdeauna la serviciile unui consultant imobiliar profesionist. Daca proprietatea ta este in protofoliul unei companii imobiliare, va avea parte de mai multa expunere, de marketing adecvat, de o prezentare profesionista si iti va salva timp. Sansele sa vinzi sau sa inchiriezi mai repde si la un pret bun cresc exponential. Proprietatea ta va fi vizitata doar de cumparatorii selectati dupa ce consultantul in prealabil le-a prezentat toate detaliile, avantajele si conditiile.

3. Consultantii sunt filtre

Daca esti cumparator, consultantul va va prezenta cele mai bune oferte de pe piata ce corespund cerintelor dumneavoastra si astfel vei economisi timp si bani. Daca esti vanzator, consultantul va prelua toate apelurile telefonice care nu duc nicaieri si-i va indemna pe acei cumparatori informati in prealabil si interesati cu adevarat sa faca o oferta cat mai repede.

4. Informatii despre zona

Consultantii detin informatii secrete despre zona. Consultantii care cunosc zona ca pe propria palma vor vinde locuinte mai repede decat cei ce nu sunt familiari cu zona. Pot identifica cazuri de vanzari comparabile si iti pot impartasi aceste informatii. Spre exemplu, poate stii ca o casa din blocul vecin a fost de vanzare pe piata la pretul de 350.000 euro, dar un consultant va sti ca avea finisaje moderne, ca s-a vandut la pretul de 285.000 euro dupa ce a stat 4 luni pe piata si dupa doua pre-contracte esuate.

5. Indicatii despre pret

Contrar a ceea ce cred unii oameni, consultantii nu stabilesc pretul pentru vanzatori sau cumparatori. Cu toate acestea, consultantul ii va ajuta pe clienti sa faca alegerile potrivite. Un consultant are un interes de 3% in vanzare, dar clientul are un interes de 97%. Consultantii le vor recomanda cumparatorilor sa cantareasca toate informatiile ce le-au fost puse la dispozitie si sa faca o oferta. Apoi, bazandu-se pe conditiile pietei, consultantul va propune o strategie de negociere. Pentru vanzatori, consultantii pot stabili un plan de vanzare si pot decide impreuna unde si cum sa promoveze locuinta. Este recomandat sa contractezi un agent activ pentru a-ti promova proprietatea.

6. Informatii despre conditiile pietei

Consultantii imobiliari pot dezvalui conditiile pietei ce vor reglementa procesul de vanzare sau cumparare. Multi factori determina modul in care se va proceda. Date precum pretul mediu pe metru patrat al unor locuinte similare din zona si preturile de vanzare medii, printre alte criterii, vor avea un cuvant de spus in decizia finala.

7. Socializare intre profesionisti

Consultantul imobiliar socializeaza cu alti profesionisti in domeniul imobiliar si in domenii conexe, servicii care se leaga direct de activitate lor. Stiu care furnizori sunt cunoscuti pentru eficienta si preturi competitive. Pot sa iti dea o lista de referinte, companii cu care au lucrat si sa iti puna la dispozitie informatii care sa te ajute sa iei o decizie inteleapta.

8. Abilitati de negociere & Confidentialitate

Consultantii de top negociaza mai bine pentru ca, spre deosebire de majoritatea cumparatorilor si vanzatorilor, se pot detasa de aspectele emotionale ale tranzactiei si pentru ca detin abilitatile necesare. Acestea sunt parte din fisa postului. Consultantii nu sunt simpli mesageri care transmit ofertele cumparatorului catre vanzator si vice versa. Sunt profesionisti instruiti sa prezinte cazul clientului in cea mai buna lumina si sa pastreze confidentialitatea informatiilor ce tin de client sau de interese concurente.

9. Aspecte contractuale

Consultantul poate furniza un draft al contractului si iti poate explica in detaliu anumite clauze special sau taxele si impozitele pe care le implica semnarea lui. Contractul se semneaza pentru ca oamenii sa-si aminteasca ce au agreat la un moment dat.

10. Intrebari dupa finalizarea tranzactiei

Dupa semnarea contractului si finalizarea tranzactiei pot aparea multe intrebari ce au fost trecute cu vederea in entuziasmul de moment. Consultantii imobiliari priceputi nu te lasa cu probleme nesolutionate, ei sunt mereu gata sa ajute.

11. Dezvoltarea relatiilor pentru tranzactii viitoare

Baza succesului unui consultant imobiliar si a unei cariere continue o reprezinta recomandarile. Putini consultanti ar supravietui daca ar avea numai clienti noi, nerecomandati. Recomandarea reprezinta un transfer de incredere. Un consultant profesionist va fi disponibil pentru tine oricand vei mai avea nevoie de serviciile sale. Multi dintre acestia transmit periodic e-mail-uri cu informatii despre piata, pentru a te informa despre noutati si cele mai bune oferte din piata.