Sfaturi pentru proprietari

Pentru maximizarea sanselor de vanzare sau de inchiriere ale unei proprietati, fiecare proprietar ar trebui sa pregateasca cu atentie casa inainte de a fi prezentata potentialilor cumparatori sau chiriasi. Prezentam in continuare 8 masuri pe care le consideram a fi cele mai importante in procesul de vanzare sau de inchiriere a casei. Sunt lucruri simple, usor de facut, care implica costuri mici si de cele mai multe ori chiar niciun cost.

1. Pune lucrurile in ordine

Atunci cand prezinti casa un potential cumparator, este extrem de important sa inlaturi orice element ce creeaza dezordine. Poate parea un lucru logic, dar am vazut case in tot felul de conditii. Nu este nimic mai rau decat o casa care nu are niciun defect sa fie prezentata intr-o dezordine totala.

In consecinta, strange jucariile copiilor, aranjeaza paturile si verifica cosul de rufe sa nu fie prea plin. Inlatura obstacolele din holuri si spatii inguste pe unde ar trece vizitatorii, de exemplu pe scarile interioare.

Punand lucrurile in ordine casa va parea putin mai mare si mai bine intretinuta. Ordinea lasa impresia ca totul functioneaza perfect desi poate in realitatea nu este asa. Scopul tau principal este sa faceti cumparatorul sa se simta ca acasa.

2. Pastreaza curatenia

Pastrarea curateniei este un aspect si mai relevant decat ordinea. Acest punct este o continuare evidenta a punctului de mai sus. Nimeni nu vrea sa locuiasca intr-o casa murdara si daca casa ta nu arata excelent din toate punctele de vedere, cumparatorul ar putea avea impresia ca nu e intretinuta. Daca un cumparator observa ca nu e curatenie, se poate gandi ca exista cu siguranta si alte parti care nu sunt la vedere care sunt prost intretinute.

Nu iti doresti ca un potential cumparator sa creada ca esti mandru de casa ta. Incearca sa fie impecabila cand un cumparator o viziteaza.

3. Rearanjeaza mobila

Majoritatea proprietarilor isi aranjeaza mobila in functie de modul in care o folosesc. Este alegerea potrivita cand locuiesti tu in casa, dar in momentul in care incerci sa o vinzi aranjamentul care tie ti se pare util nu este intotdeauna cea mai buna solutie.

Cand vinzi o casa, mobila trebuie aranjata in asa fel incat sa dea impresia de spatiu. Este bine sa lasi cat mai mult spatiu liber. Poti face asta impingand televizorul intr-un colt sau mutand canapeaua langa perete. Poti chiar inlatura anumite piese de mobilier. Daca pastrezi prea multa mobila pentru ca ai multe lucruri, atunci este posibil sa ai prea mult mobilier adunat de-a lungul anilor.

Pastreaza mobilierul pentru aspect, nu pentru functionalitate. Aceasta solutie este putin mai dificil de aplicat cand locuiesti in casa pe care doresti sa o vinzi dar de obicei ajuta.

4. Amenajeaza & Infrumuseteaza

Nu trebuie sa iti faci griji daca peretii sunt albi sau o culoare deschisa. Daca ai ales un design particular sau individualizat pe perioada cat ai locuit in casa, atunci va fi o problema. Trebuie sa retii ca nu toti oamenii au aceleasi gusturi ca si tine.

Nu este de dorit ca culorile de pe pereti sa indeparteze clientii. In calitate de vanzator, nu iti doresti sa indepartezi cumparatorii. Daca peretii sunt vopsiti intr-o culoare inchisa sau daca ai un tapet interesant pe pereti, este recomandat sa ii vopsesti alb.

Amenajeaz-o. Casa nu trebuie sa fie perfecta, dar trebuie sa fie intr-o stare cat mai buna. Este recomandat sa zugravesti si sa repari absolut toate lucrurile si echipamentele din casa. Astfel casa va arata mai mai noua si mai primitoare.

5. Depersonalizeaza locuinta

Inlatura din casa toate urmele personalitatii tale. Inlatura pozele, ramele si alte obiecte de acest gen din casa. Cumparatorii trebuie sa se poata imagina locuind in casa si cea mai buna metoda este ca locuinta sa fie neutra si fara personalitate. Da-i un aspect de showroom si cu siguranta cumparatorii vor fi mai receptivi.

6. Aprinde luminile & ridica jaluzelele

Inainte si in timpul vizitei este important sa fie toate luminile aprinse si jaluzele deschise. Cu cat este mai multa lumina in casa, cu atat locuinta va arata mai bine. O locuinta mai luminoasa pare mai mare si induce o stare de bine oricarui cumparator. Casele intunecate provoaca deprimare, par mai putin calde si mai deloc primitoare.

Daca casa ta beneficiaza de lumina naturala este si mai bine. Lumina soarelui face casa mai calda, mai plina de viata si cumparatorii observa acest lucru. Daca locuinta este intunecata si nu are multa lumina naturala, ar fi in avantajul tau sa cumperi o lampa sau mai multe becuri puternice.

7. Nu sta in drum

Majoritatea cumparatorilor prefera sa viziteze casa fara ca tu sa-i urmaresti. Este cel mai bine sa ramai undeva in casa, langa ceva lipsit de importanta, cum ar fi blatul de la bucatarie.

Cumparatorilor le place sa discute intre ei si sa comenteze cu privire la casa. Daca esti prin preajma, nu vor prea avea ocazia sa faca acest lucru. Si daca vor avea intrebari cu privire la casa, stiu unde sa vina.

Permite-i consultantului tau sa prezinte casa pentru ca el stie mai multe decat tine despre cumparatori si are informatii detaliate cu privire la nevoile acestora. Consultantul imobiliar prezenta casa din perspectiva potrivita, adaptata cumparatorului.

8. Mai multe vizite

Este de preferat sa ii inmanezi consultantului cheile casei. Va fi mai usor pentru tine pentru ca astfel nu va trebui sa fii prezent la fiecare prezentare. Cumparatorul apare de obicei dupa mai multe vizionari. Astfel consultantul tau va putea sa prezinte casa rapid, fara o programare prealabila, fara a mai fi depent de programul tau.